2010-02-25

Dôveruj, ale preveruj

Nedávny log na jednej z mojich skrýš mi pripomenul, že by som Vás mal upozorniť na jednu nepríjemnú vec. Hlavne tých menej skúsených hľadačov.

Ako obyčajne, aj v nasledujúcom prípade som nevybočil z rámca prípravy na odlov. Hovorím o geocache Sitborice - Stengar (GC1KHGR).  Príprava teda pozostávala zo stiahnutia si súradníc do GPS funkciou "Send to GPS" priamo z listingu a naviac PQ (pocket queries) do PDA. Ešte nikdy som neoľutoval dvojitú domácu prípravu.


Fiktívny cieľ
Chcel som zaparkovať na odporúčanom parkovisku. Bolo mi akosi čudné, že GPS ukazuje k finálke dobrých 350 m. V zastavaných oblastiach dosť neobvyklé. Preto som sa presunul autom bližšie. Do areálu základnej školy Šitbořice. Brána bola otvorená dokorán. Bola tma a nechutne pršalo. Aj preto som sa ten kúsok neobťažoval ísť pešo. Okrem toho, po celoodpoludňajšom love som chodenia mal už plné zuby.

Na mieste domnelej finálky som sa zdržal pol hodinu. Chodil som hore-dole, svietil si na korene stromu, do jeho všelijakých dutín, na konáre, ohmatával plot. Nič nepomáhalo. Každá snaha bola márna.

Ako sa mi stalo už veľakrát, najlepšie myšlienky prichádzajú, keď sa v hlave objaví iná myšlienka: Vzdávam to a idem preč.


Riešenie
Nakukol som do PDA na listing a samozrejme na súradnice. Zdúpnel som a neveril. Nesedeli s tým, čo som mal v GPS-ke. Sakriš, čo to je za bordel?! Neťukal som ich manuálne!

Utrel som si čelo a nos od vody a po oprave bol odlov už len otázkou presunu na  parkovisko. Mal som šťastie, bola to drive-in. Auto som pri odlove mal rovno pod nosom a cache tak isto. Len som prešiel cez úzku cestu.


Ponaučenie
Pre mňa osobne je ponaučenie jasné. Od tejto udalosti som si skontroloval každé jedno stiahnutie súradníc to GPS, či súhlasia s listingom. A vyplatilo sa. Odvtedy sa mi takýto mysteriózny sťah stal ešte dvakrát. Ale už so mnou nevybabral.


Súčasnosť
Prešiel som na trochu inú metódu. Všetko sa deje cez PQ. Súbor .gpx skonvertujem cez GPSBabel na formát, ktorému rozumie moja GPS-ka. Ten potom pošlem do nej.

Napriek jednej nevýhode (nutnosť použitia špeciálnych programov na konverziu a prípadné zlúčenie dvoch .gpx súborov zasielaných v zazipovanom PQ; môj obľúbený je GPX Editor) sú tu nesporné výhody:
  • v GPS-ke sa mi nehromadia použité a nepoužité waypointy (pri funkcii "Send to GPS" sa do prijímača posielajú všetky body z listingu, aj tie, čo nemajú status "geocache" a je nutné  ich mazať po jednom, čo ma moc nebaví)
  • v GPS-ke mám vždy aktualizované súradnice
Stále netuším, ako môže dôjsť pri prenose k uvedeným chybám. Držím sa však pravidla, že aj stroje sú len ľudia a teda omylné.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára