2010-03-11

Antagonizmus a geocaching

Geocaching nás zavedie na rôzne miesta. Aj na také, čo dôverne poznáme a stále máme na nich čo objavovať, prípadne si uvedomíme veci, ktoré pri dennej rutine nevnímame.


Jednota a boj protikladov
Takým je aj Park Karola Šmidkeho, neskôr Ružinovský park a teraz mu prischol názov Park Andreja Hlinku. Sochy Šmidkeho a Hlinku si delia park na svoje teritóriá. Čítal som, že miestnemu úradu vadí, že v jednom parku sú dve sochy, ale názov je len po jednej z nich. No tak rozdeľte park na dve časti a každá sa bude volať po svojom patrónovi. Tým stratí park svoju osobitosť svojím obsahom, v ktorom sa pekným spôsobom podarilo spojiť dve antagonistické osobnosti slovenského politického života.

Čo mi ale viac vadí je, že ľudia sa stále pozastavujú nad tým prečo tu vlastne Karol Šmidke je. A prečo by nebol? Môže tu byť Hlinka? Nech je! Boli to ľudia, ktorí písali históriu slovenského národa. S prepáčením ich lajná smrdeli rovnako, líšili sa len v tom ako vnímali svoje okolie. Ani dnes nie všetci sú nadšení tým, aká doba je. Máme ich tiež odstrániť zo svojho života? Alebo sa hanbíme za svoju minulosť? V živote sa našťastie nedajú zmačknúť klávesy Ctrl+Z.

Komu sa nepáči, nech do spomínaného parku nechodí. V Bratislave je plno iných parkov, kde sa bude cítiť lepšie.


Schovka
Som rád, že vznikla cache sudruh Karol Smidke (GC1FZ3J). Povodí vás po parku, nakuknete aj na jeho soka Andreja Hlinku. Pomníky sú situované na opačných koncoch parku akoby vyjadrovali protiklad týchto dvoch politikov. Vzniká tak určitá harmónia v štýle jin a jang. Odporúčam si prečítať uvedený link, čitateľ možno príde na iný pohľad na mierne sporné riešenie tohto parku, ktoré mnohým kole oči.

Owner celkom veselo poňal sochu Karčiho tým, že mu do ruky dal "logbook". Odlov jednotlivých stageí (napísané to slovo vyzerá desne) bol príjemný aj vo včerajšom hnusnom ľadovom vetre. Niekedy ignorujem odporúčané parkovanie. Ale včera nie. Oplatilo sa. Finálka vás zase vráti a po odlove nemáte ďaleko k autu. Krabka je čistá, logbook úhľadný. Pretože je lepený, owner ho poistil ešte hrebeňovou väzbou. Lepené väzby knižiek totiž dlho manipuláciu nevydržia a jednotlivé listy začnú vypadávať a niekedy sa strácať. Kto má už "niečo" odlovené, vie o čom hovorím. Logovanie do takého šalátu vo vetre je vrcholne nepríjemné a riskantné. Na koniec listingu owner ešte pridal kontrolný súčet indícií, čo je veľmi férové voči lovcom.

GeoGanGu.sk patrí moja vďaka za peknú skrýšu, čím sa im odmeňujem 4 hviezdičkami na GCVote. Rozhodne si ich zaslúži pre svoju myšlienku a vypracovanie skrýše. Možno by som ale do listingu zaradil červenú poznámku o slepom šmátraní v skrýši holou rukou. Neviem, či tie lampy ešte svietia. V každom prípade je to nebezpečné a ja osobne odporúčam použitie fotohintu a následne zrkadla. Pohľad vás nepotrasie.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára