2010-03-12

Lov s karboškou

Dnes som mal príležitosť sa vyskytnúť v okolí trojice brnenských výškových budov na rohu Veveří x Šumavská. Nechcel som teda nechať nepovšimnutú veľmi mladučkú geocache Brnenska trojcata (GC24F9Z).


Prsty v diere
Po príchode na miesto, bolo uloženie zrejmé. Keďže z diery netrčal žiadny úchop, ani len špagátik, zašmátral som v nej dvoma prstami. Nič. Stále som sa tváril, že tam nič nerobím. Veď som aj nič ne(u)robil. Vytasil som zrkadlo. To odhalilo krutú pravdu. Krabka tam je a hooodne hlboko. A tuším aj nejaký úchytný drôt, či čo. Posvietil som si aj baterkou. Za okolitého denného svetla mi však bola platná ako mŕtvemu kabát.

Z iného vrecka som vytiahol kus drôtu upraveného na háčik. Predĺžil som si tak prsty na skoro 20 cm. Ani tak nič. Ešte párkrát som zaluftoval v diere prstami. Na nejakých okolochodiacich muklov som už prdel. Len sa ma niekto niečo opýta a ten háčik mu zaborím do oka! Po dlhých minútach dočahovania zostal háčik bez kešky aj bez oka.

Mám pocit, že do svojej výbavy zaradím karbobrúsku na odlov mestských skrýš. Lebo keby som ju dnes mal, najprv by som odrezal tých 20 cm zábradlia, zalogoval a potom s úsmevom na tvári odrezal ruky tomu, kto tú krabku zarazil tak hlboko. Nemusel to byť geocacher, ale rozhodne to bol zlomyselný človek. Rozhodne prežijem, že som dnes prišiel o tento lacný bod. Keška je ako MHD - ak nepočká, príde ďalšia. Horšie to je ale s takýmito ľuďmi, čo nám znepríjemňujú život.


Trottelfest
Zaujímavé je, že Groundspeak na nás robí "bu-bu-bu" ak sa pokúsime vyrobiť schovku v zemi prikrytú hlinou. Celkom prirodzene predpokladá, že na jej vykopanie by bola nutná lopata, rýl a pod. Súhlasím.

Právne nepovšimnuté však necháva skrýše, ktoré lovením môžu zapadnúť hlboko do svojho úkrytu. V listingu o nutnosti použiť špeciálne nástroje sa samozrejme neobjaví ani slovo a náročnosť sa tiež nezvýši ani o jednu hviezdičku. Nemyslím tým len spomínanú krabičku.

Jednoznačne sa ale nejedná o blbuvzdorné (trottelfest) skrýše, keď aj prípadná nervozita pri schovávaní krabky na verejnosti urobí svoje. Môžeme ju poškodiť, zastrčiť príliš hlboko, zabudnúť do nej vrátiť všetky veci a pod. Hlavne, že to máme za sebou, bodík vo vrecku a žiadne otázky od Mestskej polície. Po nás potopa!  Stane sa to nechtiac a ďalší lovec má po srande. Pár takých prípadov som už riešil aj ja. Dnes to holt nevyšlo. Počkám si na niekoho, kto má raz tak dlhé prsty ako ja :-). Mnohí skúsení kešeri pri zakladaní nových geocachí myslia aj na uvedené eventuality a to je potom radosť loziť po takých skrýšach. Prejaví sa to aj v ich hodnotení.

Vážim si prácu reviewerov, ba dokonca obdivujem ich vedomosti z teritórií, kam geocacheri ukrývajú svoje poklady. Na druhej strane ma ale napadá myšlienka, ako môže reviewer niečo schváliť, keď to nevidel a čítal len listing prakticky totožný s tým, čo čítajú bežní geocacheri pri príprave. Čo tak poradiť menej trénovaným ukrývačom, či podeliť sa o svoje vlastné skúsenosti priamo na mieste? Hmmm, to by Groundspeak asi v týchto dňoch neoslavoval milióntu aktívnu cache. Ale to je téma už na celkom inú diskusiu...
---

1 komentár:

  1. Ownerku MartinaCZE musím pochváliť. Ešte v deň uverejnenia tohto príspevku všetko napravila a ja som nestíhal čítať logy kolegov. Ďakujem, pôjdem kukken čo najskôr.

    OdpovedaťOdstrániť