2014-07-18

Nové technológie

Technology Wikipedia charakterizuje technológiu ako "výrobu, úpravu, využívanie a znalosť nástrojov, strojov, techniky, remesiel, systémov a spôsobu organizovania za účelom riešenia problému, zlepšenia už existujúceho riešenia, dosiahnutia cieľa, zvládnutia vstupno-výstupných vzťahov alebo vykonania určitej funkcie."

Drevo do lesa
Trochu likvidačná veta hneď takto na začiatok, ale vystihuje toho dosť. Pre mňa existujú dva druhy technológií - tú, ktorú používam a tú, ktorú nepoužívam. Nechcem nosiť drevo do lesa a písať tu o technológiách v geocachingu. To by asi nikoho nezaujímalo. Zmienim sa ale o ľuďoch, čo technológie využívajú. 

To, čo nemám, je zlé
V geocachingu sa využívajú všakovaké stroje, prístroje a nástroje od výmyslu sveta. Tým základným je však GPS prijímač alebo v horšom prípade mobil schopný ako-tak spracovať signál z družíc. Ďalším neodmysliteľným nástrojom je počítač.

Pokiaľ však niekto do tejto základnej výbavy strčí niečo, čo nemá každý a postaví na tom odlov keše, je zle. Kto to nemá, reptá, že cache nie je dobrá, nie je pre každého apod. Príkladom môže byť obyčajná UV lampa, mobil so schopnosťou NFC (near field communication), Chirp (komunikáciu s ním zvládajú len niektoré GPS prijímače od Garminu), QR kódy a dokonca MS Excel.

Možností, ako sa vyrovnať s nedostatkom technológií vo vlastnom vrecku je viacero:
  1. niekto reaguje pobúrene a kritizuje keš i ownera
  2. niekto si nástroj zoženie
  3. niekto sa skamaráti s tým, kto technológiu má a odlovia spolu
  4. iný to prejde mlčaním a v najhoršom si dá kešku do ignore listu
  5. a ďalší sa snaží technológiu obísť a cracknúť ju - napr. ten Excel
Tých jedincov z bodu 1 celkom nechápem. Ich rozhorčenie samozrejme vychádza z nemožnosti odloviť bod. Nič viac. Len obyčajný imaginárny bod. Pritom si neuvedomujú, že owner nie je jediný, čo túto technológiu má a keš vytvoril pre tých, čo ju môžu tiež využiť. Nevidím jediný dôvod na jeho kritiku a prečo by sme si nemali spestriť odlov aj inak, než len prísť, zalogovať, odísť.

Lovcov z bodu 4 nechápem tiež. Nemôžem predsa vedieť, či potrebnú technológiu nebudem mať k dispozícii už zajtra a o keši ani nebudem vedieť. Toto nie je ideálna cesta. Preto sa osobne hlásim k bodom 2 a 3.

No a máme tu ešte softwarových guru z bodu 5, ktorí sa bavia tým, že hodiny práce ownera znegujú reverse-engineeringom a jeho soft cracknú. Uznávam, že toto je tiež práca - a hodne sofistikovaná - ale nie taká, akú si owner predstavoval. Vlezú mu do DNA jeho plodu a snažia sa nájsť to, čo potrebujú. Nezdá sa mi to veľmi kóšer, ale s tým pri tvorbe keše je nutné počítať. A to všetko len preto, že odmietajú do svojho nadupaného stroja nainštalovať potrebný software od Microsoftu. 

Späť na stromy!
Technológie nie sú na to, aby im ľudia slúžili, ale naopak. Nie som zástanca zaopatriť si každú z nich len preto, aby som mal body do svojej štatistiky odlovených keší. Ovšem, kto sa dá na geocaching, musí počítať s tým, že bude musieť občas zainvestovať, čo sa mu bohato odmení širším obzorom skúseností a vedomostí, než má bežný mukel.

Každá minca má však dve strany. Zdráhať sa novým technológiám je ďalší extrém. Ak by tomu tak bolo, nepoznali by sme koleso, kníhtlač ani internet. Potom by už prvé FTF zápisy neboli 20 minút po zverejnení lebo nové keše by sa šírili výhradne od ucha k uchu.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára