2011-03-21

Beta testeri - potrebujeme ich?

beta Oficiálnu definíciu beta testera som na stránkach Groundspeaku nenašiel. Podľa praxe, osoba, ktorá si takto hovorí, je dobrovoľník, ktorý testuje novo vznikajúcu geocache. Jeho využitie je široké. Hlavne na multinách a mysterkách. Owner pred zverejnením svojej skrýše osloví niekoho, aby si po prvýkrát prešiel celú jeho geocache. Otestuje tak správnosť riešenia hádanky, dostupnosť jednotlivých stage-í (sakriš, ako mám to slovo napísať?), bezkonfliktnosť odlovu, posúdenie obtiažnosti a terénu a plno ďalších vecí.

Nedobrovoľný beta tester
Skoro každá nová cache má svoje muchy a detské choroby. Je to bežné a pochopiteľné. Lovci vymyslia aj nemožné, aby sa ku keši dostali. Otestujú tak výdrž použitých materiálov dokonale. Pokiaľ však ide o veci zásadného rázu, nemali by byť hlavne XTF-kári (FTF, STF a TTF) stavaní do úlohy nechcených beta testerov. Dosť drsné príklady z nedávna:

1. Vankovka je parnik (GC2NHMF) - hneď po uverejnení vznikol problém s umiestnením keše. Už si to do detailu nepamätám, ale myslím, že keš nebola v čase uverejnenia fyzicky na svojom mieste (rozpor so zásadami uverejnenými v tomto blogu). Po oprave, presunutí skrýše na nové miesto a hlavne uistení od ownera, že všetko je presne zamerané, tu bol ďalší prúser. Zameranie bolo poriadne naprd - plus mínus 12 metrov. Pokiaľ vám vo výhľade na satelity bránia prekážky (stromy, budovy), nie je to nič neobvyklé, ale toto je na streche budovy a nad hlavou máte už len šíre nebo. Predpokladá sa presné zameranie, aké dovoľujú amatérske prijímače GPS. Pohľad na satelitnú mapu by ownerovi čo-to napovedal. Aj napriek tomu, že satelitné mapy nie sú úplne presné. Pokiaľ ide o umiestnenie tejto cache, je aj dosť diskutabilné vzhľadom na to, že lovíte dosť neobvyklú schránku rovno pod nosom ostrahy a pod plnou palbou kamier. Nie je to nič príjemné. Tam skôr ostraha obchodného centra loví kešerov. Mal som plné ruky práce sa z tejto situácie vykrútiť - viz môj log. Aby bolo jasné, nesťažujem sa. Mám rád takýto adrenalín.

2. Husovice (GC2Q2BQ) - umiestnenie šité horúcou ihlou. Owner si asi chcel urobiť srandu z FTF-károv. Ženú sa tam za vytúženým bodom, odídu od rodiny, od televízora a krabka nikde. Stačí si prečítať úvodné logy označené DNF smajlíkom a je vám všetko jasné. Od výjazdu za touto kešou ma zastavili len dve pivá, čo som mal v sebe.

3. Jmeno (GC2PYBX) - v tomto prípade bola krabka v čase uverejnenia na svojom mieste, tak ako má byť. Ale jej umiestnenie bolo veľmi nešťastné. Na sídlisku, pod kontrolou všetkých obyvateľov paneláku, naviac v tesnej blízkosti detského pieskoviska. Tam loviť, keď je plné detí - to si neviem predstaviť. Pri takýchto lovoch si vždy tak trochu pripadám ako úchyl. Má to svoj adrenalín. Podľa výpovede jednej z obyvateliek - ktorá sa ma v dobrom opýtala, čo tam robím - na niekoho z prvých lovcov dokonca zavolali políciu. Ľudia si totiž mysleli, že im tam geocacheri kradnú lavičky. Krabica bola naviac veľmi zle umiestnená. V konštrukcii lavičky tak, že po jej zasunutí trochu hlbšie sa už nedala vytiahnuť. Takže lovci tam šibrinkovali s kadejakými drôtmi a inými pomôckami. Obyvateľom sa pochopiteľne zdalo, že odtiaľ tie lavičky odšroubovávajú. Už aj preto, že v tejto oblasti sa - podľa spomínanej staršej obyvateľky - často pohybujú čudné indivíduá.

V čase písania tohto príspevku owner cache archivoval. Záverečný log (citujem):
Log Date: 3/21/2011 - Nespokojenost je velká, takže ji ruším. Snad se v budoucnu zadaří nějaké jiné. Holt, každej nemá takový možnosti,vybavení a hromadu zkušeností. Ale prvním nezdarem se odradit nenechám.


Nestrapňuj sa, keď nemusíš
Dal by sa nájsť celý rad ďalších príkladov, kde beta testeri mohli vykonať kus užitočnej práce. Pokiaľ by ich owneri oslovili. Nestalo sa tak a je tu dosť nahnevaných hľadačov. Problém je aj v tom, že na Groundspeaku neexistuje povinnosť testovania keší. Myslím, že nikde nie je napísané, že nový software sa musí predbežne testovať v praxi, pred vypustením ostrej verzie. Napriek tomu sa tak deje. Tejto praxi sa podvoľujú aj veľké firmy. Napríklad 4. verzia Firefoxu je práve ponúkaná na beta testing. Nie je to žiadna hanba. Vychytajú sa muchy, na ktoré vývojári nemyslia. A kvalitným produktom si firma získa dobré referencie.

Skúsme aj my, čoby owneri, povolať beta testera. Verím, že o záujemcov nebude núdza. A čo s takým bodom? Je to na dohode medzi ownerom a testerom. Myslím ale, že ten bod si zaslúži. Aj za to, že má výzamný podiel na spokojnosti lovcov a obľúbenosti skrýše.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára