2011-03-29

Drobnosti do batohu

Cache maintenanceV týždenníku noviniek od Groundspeaku z 23.3.2011 pribudla malá pripomienka ako vytvárať priateľské prostredie v geocachingu. Jedným zo spôsobov je pomoc ownerovi s opravou keše priamo na mieste. V čase, keď ste ju odlovili.

Blchy v batohu
Nájdete tu zopár nápadov čo si pribaliť do batohu. Samozrejme nie na úkor vašich potrebných vecí. Náhradná filmovka, zopár krátkych ceruziek alebo malý logbook nezaberú veľa miesta a ani na váhe príliš nepridajú. Zo skúsenosti viem, že najviac v prírode trpí vonkajší plastový obal krabice. Preto mám v ruksaku pribalené aj zopár čiernych mikroténových sáčky. Už sa stalo, že som ich minul všetky a márne som šmátral po ďalšom. Malé sáčky na logbook sa mi tam povaľujú tiež. K mojej dobrej výchove patrí aj zastrúhanie ceruzky. A prečo tu opisujem také banality? Lebo nie sú samozrejmé pre mnohých kešerov. Takúto pomoc ocenia hlavne tí, čo už majú založené vlastné keše a nemajú možnosť ich pravidelne kontrolovať.

Po mne potopa
Na mojej keši Líšeňský zlom (GC2N42P) sa v začiatkoch, než som vychytal muchy, objavila jedna veľmi nepríjemná závada. V dôsledku nesprávneho použitia priloženej pomôcky došlo k rozbitiu neodymových magnetov. Tie prerezali plastovú pásku a vytrhli sa spod nej. Zostali prilepené na konštrukcii. Jeden ale prejavil krabičke vernosť. Keby ju v takomto stave späť vrátil kešer bez spomínaných drobností, mohla krabka odpadnúť. Najskôr by skončila na zemi, kde by určite dostala nohy. Ďalší kešeri v nasledujúcich hodinách a možno dňoch by prišli o radosť z úlovku. Buďte si istí, že ani po vás, ani po tých ďalších žiadna potopa nepríde, ktorá by zmyla tú spúšť, čo prípadne po sebe zanecháte. Ešte musím prezradiť, že ten kto tú krabku takto na kolene opravil, mal u seba obojstrannú lepiacu pásku. Teda klobúk dole! Potvrdil tým, že šikovný geocacher opraví v teréne aj menšiu poruchu atómového reaktora. Asi ako MacGyver.

Newsletter ďalej pokračuje odporúčaním, aby sa lovci nebáli zalogovať Needs Maintenance. Je to upozornenie pre ownera, že sa s jeho kešou niečo deje. Súčasne sa do atribútov pridá ikonka bieleho kríža v červenom poli. Nie je to švajčiarsa zástava. Je to signál pre ostatných, čo si plánujú odlov tejto keše. Ikonku ale nezmažete editovaním vlastných atribútov, ktoré ste keši pridelili. Jediná cesta je pridať vlastný log označený ako Owner Maintenance.

Autor článku zakončuje svoju úvahu ešte dvoma tipmi pre ownerov: (1) umiestňujte len krabice, ktoré niečo vydržia - jednak poveternostné podmienky a jednak nešetrné zaobchádzanie kešerov, a (2) pravidelne kontrolujte svoje skrýše osobne a aj na stránke samotnej keše. Ja by som si ešte dovolil pridať ďalšie dva tipy: (3) ak vezmete krabku na opravu mimo jej umiestnenia, zapíšte to do logu aj s časom, kedy tam nebola. Je to férové voči tým, čo tam zrovna v tom čase hľadali. Ušetria si jeden DNF log a celkom iste sa vrátia. (4) Reagujte na elektronické logy priamo na stránke keše. Pocit, že skrýša nie je zanedbávaná až opustená pritiahne viac hľadačov.

Ilustračný obrázok je použitý priamo zo stránky blogu na geocaching.com.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára